Inicijativama za recikliranje Apple vratio 40 milijuna dolara u zlatu

Podaci iz posljednjeg Appleovog izvješća o utjecaju na okoliš otkrivaju iznose novca koji je tvrtka u mogućnosti vratiti od starih uređaja. Business Insider navodi da je u prošloj liam-applegodini Apple uspio vratiti više od 27 i pol milijuna kilograma čelika, aluminija, stakla i drugih materijala iz svojih računala i iPhonea. U tu je količinu uključeno više od tone zlata, koja vrijedi 40 milijuna dolara prema trenutačnim cijenama, dok je ukupna količina vraćenog materijala navodno vrijedna više od 50 milijuna dolara.

Cult of Mac provukao je navedene Appleove brojke kroz trenutačne cijene metala i došao do pojedinačnih podataka za bakar (6,4 milijuna dolara), aluminij (3,2 milijuna dolara), srebro (1,6 milijuna dolara), nikal (160,426 dolara), cink (109,503 dolara) i olovo (33,999 dolara). Apple tvrdi da je ukupno prikupio gotovo 40 milijuna kilograma otpada kroz programe recikliranja, što odgovara 71 posto ukupne mase proizvoda koje je tvrtka prodala sedam godina ranije.

Apple je uložio mnogo napora u smanjenje otpada te je nedavno predstavio svoj robotski sustav Liam, koji može rastaviti stari iPhone i vratiti reciklirajuće materijale. Iz Applea su istaknuli da će se na početku Liam fokusirati na recikliranje odbačenih slušalica iPhone 6, no također planiraju izmijeniti i proširiti sustav kako bi bilo moguće dekonstruirati apple-liam-iphone-recycling-robot-parts-2-889x619različite modele i povratiti više resursa. Čini se da je robot odgovor na kritike prema kojima komponente koje se koriste u Appleovim uređajima može biti teško rastavljati, obnoviti i ponovno koristiti. Međutim, prema pisanju Reutersa, Liam vjerojatno može obraditi ne više od nekoliko milijuna telefona godišnje, što je samo mali dio od više od 231 milijuna telefona koje je Apple prodao u 2015. godini.

Greenpeace je pozdravio Appleovu inicijativu kao dobar primjer korporativne posvećenosti zaštiti okoliša, no grupa je dovela u pitanje koliko značajan utjecaj bi robot Liam zapravo mogao ostvariti u odnosu na ukupne količine recikliranih iPhoneovih materijala. Naime, glavnina odbačenih iPhonea prolazi kroz nezavisne uređaje za reciklažu e-otpada, koji neće imati pristup Liamu. „Ako je to lako za robota, to je sjajno“, rekao je Greenpeaceov IT analitičar Gary Cook, za Reuters: „no dio rješenja je učiniti ga lakšim za čovjeka, koji će raditi većinu posla“.

Ovaj unos je objavljen u Apple i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.