Appleov True Tone display

Apple je nedavno lansirao 9.7-inčni iPad Pro s novom tehnologijom ekrana pod nazivom True Tone.

Radi na principu sistema kompenzacije bijelog balansa (koji već možemo pronaći u bljeskalici iPhone kamere), što dopušta ekranu iPada da odredi odgovarajući postotak i intenzitet bijelog svijetla. Ideja iza cijelog koncepta je ta da nijanse bijele izgledaju drugačije pod drugačijim svijetlom no, s upaljenim True Toneom, iPad može izmjenjivati izgled ekrana bez obzira na svijetlo.

0c61f37f-0033-4717-94a0-035d5b65df2d800Prilagođeni balans bijele boje trebao bi olakšati čitanje teksta, a dinamički prilagođeno svijetlo bi, u kombinaciji s niskoreflektirajućim ekranom, trebalo povećati čitkost na direktnom svijetlu. Tako da, nemojte se čuditi ako već u prvim recenzijama novog iPada pročitate da je novi ekran lakše koristiti u zatvorenom prostoru sa stropnim osvjetljenjem, ali i na prirodnom svijetlu dok sjedite uz prozor.

Kako radi na iPhoneu? Kad je Apple predstavio iPhone 5s, otkrio je da je LED bljeskalica prijašnjih modela zamijenjena novom koju su nazvali True Tone. Sastoji se od dva LED svijetla, jednog bijelog i jednog boje jantara. Pale se istovremeno kad je bljeskalica uključena i rade po softverskim algoritmima koji procjenjuju temperaturu boja scene čime omogućuju bljeskalici da prema tome prilagodi omjer intenziteta bijelog i jantarnog svijetla. Bljeskalica nije fokusirana na davanje jačeg svijetla, već da daje svijetlo prilagođenije boje. True Tone bljeskalica ima bijelo LED svijetlo i LED svijetlo jantarne boje kako bi proizvela dva tona koja bi se mogla izbalansirati da bi se što bolje prilagodila pozadini. Analizira okolinu i emitira LED svijetlo prilagođene temperature kojom može napraviti čak 1000 različitih boja čime se dobija bolji balans fotografija napravljenih u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

_apple-ipad-pro-9-7_008-800x533-cKako radi na iPadu Pro? Novi, manji iPad Pro ima četiri senzora koji mjere boju i intenzitet svijetla ambijenta. Tablet koristi ovu informaciju kako bi prilagodio boju ekrana – može prilagoditi bijeli balans i postotak osvjetljenja trenutnoj okolini kako bi proizveo pravi omjer bijele pod svakim izvorom svijetla. Ova tehnologija ipak nije nova, neki monitori ovu mogućnost nude već duže vrijeme.

Stvar koju treba zapamtiti je ta da ljudski optički sistem konstantno uspoređuje skoro bijelu sa savršeno bijelom bojom i da “bolja” bijela može utjecati na kontrast percipiranog ili što god gledamo, što znači da uz prilagođeni bijeli balans dolazi i korištenje koje je puno blaže za oči. To znači i da bi iPad Pro trebao biti bolji za korištenje direktno na suncu, čime se povećava njegova praktičnost.

Evo kako je Apple objasnio svoj True Tone/Retina zaslon: “9.7-inčni iPad Pro dolazi s naprednom tehnologijom zaslona, uključujući True Tone zaslon, koji koristi novi četverostruki senzor kako bi dinamički prilagodio bijeli balans ekrana svijetlu okoline za prirodniji i točniji prikaz bijele boje “papira”. Napredan Retina zaslon je 25% svjetliji i ima 40% manje refleksije od iPad Aira 2, čime je lakše pregledavati sadržaj u zatvorenom i otvorenom prostoru. Koristi istu širu paletu boja kao i iMac s Retina 5K zaslonom, čime daje 25% bolju saturaciju za intenzivnije boje. Prilagođeni vremenski kontroler, foto-usklađivanje i TFT oksid daju nevjerojatnu boju, kontrast i jasnoću.”

Apple True Tone treba ručno aktivirati na novom , manjem iPadu Pro – za razliku od iPhoneove True Tone bljeskalice, ovaj dodatak može biti upaljen ili izgašen ukoliko otvorite Settings > Display and Brightness gdje ćete pronaći tu mogućnost. U ovom meniju također možete pronaći i Night Shift opciju koja radi na principu sličnom onom kod True Tonea.

Night Shift je dodatak predstavljen u iOS-u 9.3. Koristi sat i geolokaciju uređaja kako bi prilagodio boje zaslona ka toplijem dijelu spektra kako pada noć. Rezultat toga je bolji san za korisnika. Night Shift radi na istom principu kao True Tone, no iz različitih razloga. Povećava toplinu boja ekrana dok se približava korisnikov odlazak na spavanje kako bi smanjio razinu plavog svijetla koje ekran emitira. Ovime ekran izgleda narančastije, ali svijetlo toplijeg tona bi trebalo biti mnogo ugodnije za večernje korištenje kada je i svijetlo okoline slabije. Apple ukazuje na činjenicu da plavo svijetlo može utjecati na naš san jer remeti naš cikardijski ritam, što utječe na naš bioritam. Također suzbija i lučenje melatonina, što su znanstvenici s Harvarda čak i dokazali eksperimentima. Dakle, Night Shift bi trebao reducirati te negativne efekte korištenja iPada noću.

Ovaj unos je objavljen u Apple, iOS, ipad, iPad Pro, iPhone ekran i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.