Apple razmatra plaćeni model pretraživanja za App Store

Apple ima tim od „oko 100 radnika“ koji rade na poboljšanjima pretraživanja App Storea u iOS-u, kako stoji u navodima na portalu Bloomberg. Od poboljšanja koja se razmatraju, na portalu se posebno izdvaja samo potencijalno uvođenje sustava putem kojeg bi programeri aplikacija mogli plaćati Appleu da se njihove aplikacije pojavljuju u rezultatima pretraživanja. Ovo je vrlo slično usluzi koju je Google ponudio Google Play programerima početkom prošle godine.

IMG_0110-640x480S jedne strane, to bi moglo uvesti reda u trenutačni proces App Store pretraživanja. Top ljestvice obično su pune istih razvikanih aplikacija, za koje je vjerojatnije da će ostati na top ljestvicama upravo zato što se mnogo aplikacija i otkriva na taj način. Usto, rezultati pretrage su često prepuni klonova i krivotvorenih aplikacija. Apple se brine za liste aplikacija, ali programeri ne mogu samo sjediti i čekati da se one pročiste i da se i njihove aplikacije nađu tamo. Mogućnosti plaćanja za poboljšanje vidljivosti barem stvara jasnu sliku uzroka i posljedica odnosno programerima daje određeni stupanj kontrole nad dolaženjem do njihovih aplikacija.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Ako pogledamo s druge strane, moguće je da ovakvo naplaćivanje za povećanje vidljivosti možda uopće zapravo neće riješiti nijedan od ovih problema koje trenutačno muče programere. Oni koji imaju novca da bi platili Appleove naknade vrlo bi lako mogli biti apsolutno isti programeri  razvikanih aplikacija, čiji softver već ionako dominira rezultatima pretraživanja i ljestvicama popularnosti. A zarađivanje novca iz aplikacije kojim bi se plaćanje za rezultate pretraživanja isplatilo i dalje bi na neki način moglo biti ovisno o uvrštavanju na te ljestvice ili na neku od Appleovih lista.

Bez obzira na to što Apple odluči učiniti kako bi poboljšao način pretraživanja App Storea, nadamo se da je ova glasina znak da će vodstvo Phil Schillera nad timom App Storea dovesti do poboljšanja u trgovinama diljem svih Appleovih platformi. Vidljivost je veliki problem i na iPhoneu i na iPadu, ali, kako mnogi navode, Mac App Store treba uvesti dugo tražene značajke kao što su demo i plaćene nadogradnje aplikacija, te uopće potaknuti programere da se pojave u watchOS i tvOS trgovinama.

Ovaj unos je objavljen u aplikacija, aplikacije za iPhone, Apple, iOS, ipad, iPhone i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.