Interne zapreke Appleovim naporima za poboljšavanje cloud usluga

Portal The Information javlja da politika tvrtke koči Appleove napore za stvaranje vlastite cloud infrastrukture. Apple želi preustrojiti podršku svojih cloud usluga oslanjajući se na nove tehnologije koje će sami razviti, ali se suočava s nekoliko zapreka, koje se djelomično mogu pripisati i borbi za premoć između Siri grupe i druge grupe koja je zadužena za druge Appleove usluge kao što su iMessage i iTunes.

icloud-hack-e1458113988126Prema istome portalu, jedan je tehnički direktor već podnio ostavku, a još njih će vjerojatno slijediti ovaj primjer. U srži je problema navodno to što Apple želi dalje nadograđivati cloud infrastrukturu koja trenutačno pokreće Siri te je proširiti na više usluga. To znači da rad Siri grupe prijeti značaju iCloud grupe jer, ako se podrška za Siri proširi, dijelovi iCloud tima (s više od tisuću inženjera) mogli bi postati nepotrebni i nevažni.

Kao što je objavljeno prošle godine, Siri se napaja iz open-source strukture Mesos. Plan je da Appleovi inženjeri prošire Mesos kako bi mogao opskrbljivati više Appleovih usluga s ciljem da se implementiraju u proizvode kasnije ove godine. U izvješću se spominju Game Center, CloudKit i Apple Maps kao izgledni kandidati koji će prvi usvojiti novu strukturu. Interne procjene ukazuju da će projekt biti ‘završen’ do sredine 2017. godine. Ovaj se projekt usko odvija uz još jedan razvojni projekt za izgradnju zamjenske infrastrukture za iCloud, najveći Appleov web servis. Prema nedavnim navodima, kodni naziv projekta je Projekt McQueen. Trenutačno se iCloud u velikoj mjeri oslanja na Azure i Amazon Web Services, što bi ovim projektom bilo zamijenjeno pravim in-house rješenjem. Navodno je Appleov bio motiviran za ovaj potez nakon što je postalo jasno da Microsoft neće moći pratiti Appleov kontinuirani rast u cloudu te će Apple morati pomoći Microsoftu u rastu Azurea. Dugoročno gledajući, imalo je više smisla da radi na izgradnji svojih vlastitih mreža. Dodatno, izvori tvrde da Apple nije u potpunosti sretan s uslugama koje im pružaju trenutačni davatelji usluga, prvenstveno Amazon, čiji servis Web Services navodno ne može brzo uploadati slike i videozapise na korisničke uređaje.

Očekuje se da će se Apple u budućnosti u većoj mjeri oslanjati na prihode od internetskih usluga, dok se rast prodaje od hardvera usporava. Prema procjenama u nedavnom izvješću Genea Munstera, Apple trenutačno dobiva 60% profitne marže od svojih usluga.

Ovaj unos je objavljen u Apple, iCloud, ipad, iPhone i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.