Apple Pencil 2: nove značajke i nagađanja o datumu lansiranja

Kad će Apple lansirati novu Apple olovku, koje nove značajke i promjene u dizajnu možemo očekivati? Appleova olovka za iPad Pro (jednostavno nazvana Apple Pencil) je jedna od najjačih, ako ne i najjača olovka za tablet u ovom trenutku.

social_-_ipadpro_2_thumbŽeljno isčekujemo vidjeti što je Jony Iveov dizajnerski tim pripremio za Apple Pencil 2. U ovom se članku nalaze glasine, tragovi, zahtjevi za patent i više dokaza koji bi nam mogli reći kad da očekujemo otkrivanje Apple Pencila 2 i koje nove značajke bi nas mogle dočekati.

Prvi Apple Pencil je otkriven uz 12.9-inčni iPad Pro krajem prošle godine, tako da bi logično bilo očekivati predstavljanje novog u jesen ove godine. Ipak, uzeti ćemo u obzir dva moguća datuma – kada Apple objavi novu verziju 9.7-inčnog i 12.9-inčnog iPad Proa 2. Ukoliko je vjerovati nagađanjima, vrlo je moguće da će otkrivanje ipak pričekati proljeće iduće godine, zajedno s potpunim updateom iPad Pro 2 serije.

Koje nove značajke možemo očekivati? Nagađa se da je razvoj i lansiranje 12.9-inčnog iPadProa barem djelomično odgovor na relativan uspjeh Microsoft Surface linije tableta, koji također imaju veliki zaslon i dolaze s olovkama. No olovka za Surface Pro 4, iako slabija u mnogim aspektima od Apple Pencila, ima jednu značajnu prednost: mogućnost kupovine zamjenskih vrhova raznih oblika i veličina (Apple nudi tu mogućnost, no radi se o zamjenskim vrhovima jednake veličine i oblika). Naime, Appleov patent je otkriven, što sugerira da bi i Apple uskoro mogao imati sličnu mogućnost.

Patent broj 9 329 703, predan 2011., a objavljen 2016. godine, opisuje “pametan stylus” čiji svaki vrh ima vlastiti senzor koji se uparuje s odvojenim senzorom u tijelu olovke. “Stylus 110 može uključivati više senzora koji daju informacije o trenutnom stanju, a senzori se selektivno mogu koristiti sami ili u brojnim kombinacijama”, kako piše u detaljnom opisu patenta. “Sposobnost davanja informacija kompleksnijih od same touch input informacije – posebice informacija o stanju olovke koju sama olovka određuje – ovom stylusu daje inteligenciju koja ne postoji kod tradicionalnog stylusa”. U tom istom patentu, Apple spominje i mogućnost pretvaranja drugog kraja Apple Pencil olovke u gumicu. Iz detaljnog opisa: “Za dodatan kontakt/blizinu senzora na drugom kraju olovke, MCU može odrediti stanje olovke na tom kraju kao dodir ili lebdenje iznad podloge, npr., kao simulacija gumice za brisanje”.

apple-pencil-oped-feat-1500x1000Zadnja zanimljivost detaljnog opisa ovog patenta:  “… MCU (microcontroller unit) može iz mjerenja toucha izvući otiske prstiju i time identificirati korisnika olovke. MCU može prenijeti identifikaciju korisnika na uređaj osjetljiv na dodir, a uređaj osjetljiv na dodir zatim može napraviti neku radnju baziranu na identifikaciji. Primjerice, uređaj osjetljiv na dodir može potvrditi korisnika olovke i prihvatiti unos olovke ako je korisnik uređaja potvrđen ili odbiti ako to nije. Uređaj osjetljiv na dodir također može prikazati ili reći rezultat ovjere korisniku”. Zvuči kao stylus verzija Touch ID-a.

Patently Apple je mudro prepoznao nešto što bi mogla biti referenca u Apple zahtjevu za patent iz 2014. godine na stylus koji može kontrolirati trackpad na Macu. Pitali smo se postoji li mogućnost da Apple Pencil olovka kontrolira iPhone i iPad uređaje osim iPad Proa, no raspon na Mac je mnogo veći skok nego što je većina nas očekivala.

Patent, za “Stylus s Inercijskim Senzorom”, uključuje crteže koji pokazuju nešto za što se čini da je Mac i trackpad kombinacija. Ne čini se vjrojatnim da ćemo vidjeti kampatibilnost Apple pencil olovke s Macovim Magic Trackpadom prije nego ju vidimo na iPad mini uređaju, na primjer, no vrijedi pričekati i pratiti kako se stvari odvijaju.

Ovaj unos je objavljen u Apple, Apple Pencil, ipad, iPad Pro i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.