iOS 9: Što je sve novo u iOS 9.3 verziji?

imagesiOS 9.3 je jedan od važnijih iPhone i iPad nadogradnji u zadnjih nekoliko godina. Nove karakteristike Apple softwarea idu do granica da čak mijenjaju i vaše navike spavanja.

 

Tako je, radi se o dugo iščekivanom iPhone Night Shift dodatku koji kontrolira razine plavog svijetla koje vaš ekran emitira – napokon je izišao iz Beta verzije pa ga je moguće instalirati već danas. I mnogi drugi korisni dodaci su tu: multi-user podrška za studente, Apple Notes zaštićen lozinkom (ili Touch ID-em) i poboljšane News, Health i Apple CarPlay aplikacije. Sve ovo dolazi na uređaje koji trenutno koriste iOS 9, kao i novi tablet iPad Pro 9.7 i iPhone SE – no ne bez iOS 9.3 problema, poput problema s autorizacijom na iPadu 2. Ipak, već postoje brzi popravci koji svima omogućuju bezbrižno uživanje u iOS 9.3 dodacima.

Night Shift automatski prilagođava toplinu vašeg svijetla čime olakšava večernje korištenje uređaja. Mnoge su studije pokazale kako večernje izlaganje jarkom shutterstock_259742723plavom svijetlu može utjecati na vaš cirkadijski ritam, zbog čega može biti i teže zaspati. Ono što je super je to što iOS 9.3 koristi vaš sat i geolokaciju kako bi odredio vrijeme zalaska sunca pa prema tome ekran postepeno postaje sve narančastiji, baš kao f.lux na Macu i Reader’s Edition na Amazon Kindle HD-u 8. Potpuno opcionalan Night Shift dodatak se može pronaći u Settings > Display and Brightness > Blue Light Reduction gdje se nalazi klizač za podešavanje postotka plavog i narančastog svijetla, te namještanje rasporeda. Dodatak je predan tome da se oči lakše opuste kako bi korisnik lakše zaspao. Kad je vrijeme buđenja, boje ekrana se vraćaju u normalu.

Spomenuta je i mogućnost Multi-user korištenja, no zasad samo za iPadove koji se koriste u učionicama – iOS in Education koji omogućuje učenicima da se ulogiraju na bilo koji od ipadova i nastave gdje su stali. Ovo je korisno za škole koje koriste zajedničke iPadove, a dolazi s Photo ID-om kako bi označio profile i jednostavne lozinke mlađih učenika. iOS in Education također uključuje i tri druge aplikacije namijenjene nastavnicima i školskim službenicima: nova Classroom aplikacija za vođene lekcije koja osigurava da učenici prate gradivo, Apple School Manager i Managed Apple ID-ovi za udružene administratorske portale. Činjenica da je Apple predstavio oblik multi-user iskustva nam daje nadu da će i uz iOS 10 doći nešto slično.

Apple Notes odsad je zaštićen šifrom – prije iOS 9.3 verzije, zadržati povjerljive informacije u Apple Notesu je bilo malo riskantno jer je svatko s vašeg otključanog iPhonea mogao doći do sačuvanih informacija. Srećom, Touch ID i lozinke su sada dio Apple Notesa. Previše ljudi drži svoje svoje lozinke, financijske i zdravstvene podatke na ovoj ne tako privatnoj aplikaciji. iOS 9.3 omogućuje zaključavanje određenih zapisa i otiskom prsta za dodatnu sigurnost. Isto tako omogućuje organiziranje zapisa alfabetski, po datumu stvaranja ili datumu zadnjeg modificiranja.

Apple News je sada malo osobniji i lakše ga je koristiti u iOS-u 9.3, 7e81a622bac4defe321086c4d8c8026ciako još uvijek nije prevazišao svoju glavnu dizajnersku manu – što bi moglo pričekati izlazak iOS verzije 10. Umjesto toga, predinstalirani Flipboard klon sada ima personaliziraniji For You odjeljak prilagođen vašim interesima, te novim prijedlozima s aktualnim temama i Editor’s Picks odjeljak. Protočniji je jer se priče s videom sada mogu pogledati i direktno iz feeda, a iPhone sada podržava i pejzažni mod za sve. Cijela aplikacija se također i učitava brže.

Apple Health postaje bolji u iOS 9.3 updateu zahvaljujući integraciji Apple Watcha i predlaganja vanjskih aplikacija. Health daje prijedloge u već postojećim kategorijama (poput težine, vježbanja ili spavanja) što olakšava pronalazak srodnih korisnih aplikacija.

iOS 9.3 updateom CarPlay će se također poboljšati, počevši od malih promjena u Apple Musicu. Odjeljci For You (prilagođeno vašim interesima) i New (izbor urednika) sada su dio glazbenog sučelja. Nearby dodatak (koji možemo pronaći u Apple kartama na iPhoneu i Apple Watchu) sada dolazi i u CarPlay, a pomaže vam pronaći točke interesa kad vam najviše trebaju.

Novim se 3D Touch prečacima za predinstalirane aplikacije (Weather, App Store, Stocks, Health, Compass i Settings) malo lakše upravlja u iOS-u 9.3 a, ukoliko trebate nešto reći Siri na hebrejskom, finskom ili malajskom, to odsad i možete – Appleov osobni asistent sada razumije i te jezike čime doseže ukupno 37 jezika. S iOS-om 9.3 dostupnim za javno korištenje, svatko ga već sada može instalirati i zaspati dok radi na iPhoneu ili iPadu u krevetu.

Ovaj unos je objavljen u aplikacija, aplikacije za iPhone, Apple, iOS, ipad, iPhone i označen sa , , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.