Kako osloboditi memoriju na vašem iPhoneu

Nedostaje li vam ponekad slobodne memorije na vašem iPhoneu? Možda pokušavate snimiti nove fotografije i videa, skinuti nove aplikacije ili glazbu, a možda želite i instalirati iOS 9.3 no nemate potrebnih 5 GB memorije slobodno? Niže se nalazi nekoliko jednostavnih  načina na koji bi mogli osloboditi nešto prostora na svom uređaju.

612fecf6963c549c_what-is-other.jpg.xxxlargeNajprije saznajte koliko slobodnog prostora stvarno imate. Kako bi saznali pravi kapacitet koji vaš uređaj ima i vidjeli koje aplikacije zauzimaju najviše, otvorite Settings, kliknite na General i potom na Usage. Nakon nekoliko trenutaka, vaš će uređaj prikazati listu aplikacija i koliko svaka od njih koristi prostora. Ovdje ćete moći vidjeti koje aplikacije zauzimaju previše mjesta. Sada znate što zauzima najviše mjesta, no što napraviti?

Napravite backup vaših fotografija. Ukoliko koristite iCloud za backup vaših fotografija, možete ih izbrisati s uređaja kako bi napravili mjesta za nove. Naravno, ako ovo koristite, poželjno je napraviti i kopije i na računalo kako ne bi morali potpuno oslanjati na iCloud. Fotografije možete brisati jednu po jednu ili kliknuti Select u pregledniku kamere i označiti koliko ih želite odjednom izbrisati.

Uklonite aplikacije koje ne koristite. Beskorisne aplikacije se mogu nagomilati tijekom vremena. Pregledajte svoj meni, postoje li igrice koje su vam dosadile ili aplikacije koje više ne koristite? Držite kliknuto ikonu dok se ne pojavi mali križić u gornjem lijevom kutu. Klikom na taj križić ćete izbrisati aplikaciju i time osloboditi prostor.

memory-storage-full-iphone-iosAžurirajte svoju glazbu. Izbrišite neželjene albume kako bi napravili prostora – oni će i dalje biti dostupni na vašem računalu ukoliko se predomislite. Kako bi izbrisali pjesmu, kliznite s desna na lijevo i pojaviti će se  gumb.

Izbrišite pogledana videa. Videa zauzimaju daleko više prostora od glazbenih albuma. Samo nekoliko filmova će zauzeti gigabajte dragocjene memorije.

Izbrišite datoteke skinute u aplikacijama. Neke aplikacije su sposobne skidati datoteke: iPlayer, primjerice, može skinuti programe kako bi ih mogli pregledati kasnije. Ako imate skinuta videa koja ne želite više gledati, uđite u aplikaciju i izbrišite ih. Lista s početka članka bi vas trebala upozoriti ako neka aplikacija zauzima sumnjivu količinu memorije.

Ograničite podcastove. Podcastovi su super: redovit i nov sadržaj automatski dostupan na vašem uređaju. Ipak, taj se sadržaj može brzo nagomilati. U Podcasts odjeljku Settingsa možete prilagoditi neke postavke kako bi ograničili prostor koji zauzimaju. Pod Limit episodes možete izabrati da bude dostupno samo zadnjih 2, 3 ili 5 epizoda. Također možete označiti i da se pregledan sadržaj automatski briše.

Ovaj unos je objavljen u aplikacija, Apple, iPhone, memorija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.