iPhone SE potvrđen – predstavljen dosad najmoćniji 4-inčni iPhone

Službeno je: Apple je predstavio novi iPhone SE, dosad najbrži 4-inčni iPhone.

Untitled2Prošle godine smo se zabrinuli da je Apple odlučio prestati s proizvodnjom C serije i potpuno obustaviti proizvodnju 4-inčnih uređaja nakon uspjeha koji su donijeli 4.7-inčni iPhone 6s (i iPhone 6) i 5.5-inčni iPhone 6s Plus (i iPhone 6 Plus). Ipak, kružile su uporne glasine o lansiranju novog iPhonea manjih dimenzija koje sada možemo i potvrditi s novim iPhoneom SE.

Novi iPhone SE (Special Edition) je Appleov najnoviji 4-inčni telefon, i prvi njihov iPhone te veličine nakon iPhonea 5s iz 2013. godine. Predstavljen je kad i novi 9.7-inčni iPad Pro, iOS 9.3 te niz novog Apple Watch remenja. iPhone SE zamjenjuje iPhone 5s model u Appleovoj liniji pametnih telefona pa će tako biti i jedini 4-inčni model koji se može kupiti. U Americi će biti dostupan po cijeni od 399 dolara za model s 16GB memorije i 499 dolara za model od 64GB, a kupiti ga se može već od kraja ožujka. Apple u ovom trenutku neće raditi i model sa 128 GB memorije.

Kućište je napravljeno od aluminija s matiranim rubovima i zapravo dizajnom jako podsjeća na iPhone 5s. Dostupne boje su srebrna, zlatna, svemirska siva i ružičasto zlatna. Sa svojim 64-bitnim A9 procesorom iPhone SE je, po riječima Applea, postao najmoćniji 4-inčni telefon ikad – općenito na tržištu, ne samo među ostalim Appleovim uređajima. UntitledApple također obećava dvostruko brži procesor i tri puta brže grafičke performanse u usporedbi s 5s modelom, a sve to uz poboljšanje energetske efikasnosti i boljim vijekom baterije. Može se koristiti i Hey Siri. Uređaj je opremljen stražnjom 12Mp iSight kamerom i Retina flash dodatkom (ako korisnik radi selfije na slabijem svijetlu, ekran može tri puta jače zasvijetliti kako bi osvijetlio kadar). Moguće je snimati i video u 4k rezoluciji, uređivati do dva streama 4k videa u iMovie aplikaciji, a dobijete i Live Photos. Kamerom je moguće napraviti panorame do 63Mp, snimati video do 60fps za 1080p i do 240fps za slow motion video, time-lapse s video stabilizacijom i filmskom video stabilizacijom.

iPhone SE nudi i LTE internet spajanje koje je čak 50% brže nego spajanje kod iPhonea 5s. Podržava 802.11ac i Wi-Fi spajanje, a, naravno, ima i Touch ID – nešto što je bilo ponuđeno i na zadnjem Appleovom 4-inčnom iPhoneu. Ipak, impliciraju da se radi o bržoj Touch ID komponenti koja dolazi sa iPhoneom 6s. Apple Pay je ugrađen.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Apple, iPhone, iPhone SE i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.