Kako locirati izgubljeni iPhone putem Find My iPhone aplikacije i kako ga pronaći čak i nakon što se baterija isprazni

Jako je stresan trenutak kada posegnete za svojim iPhoneom ili iPadom i shvatite da ga nema. Jeste ga ostavili na poslu, na autobusu ili ga je netko jednostavno uzeo iz vašeg džepa? Na vašu sreću, Apple ima uslugu koja se zove Find My iPhone koja vam pomaže locirati vaš uređaj. No što ako to niste primjetili na vrijeme i sad mu je baterija prazna? Za to služi dodatak Send Last Location (Pošalji zadnju lokaciju). Evo kako pratiti iPhone i pronaći ga čak i ako ima praznu bateriju.

žhFind My iPhone je besplatna, jednostavna i, sasvim moguće, najvažnija aplikacija na vašem iPhoneu. Radi i na iPadu i Macu pa možete jednostavno pratiti sve svoje Apple uređaje. S uključenom Find My iPhone aplikacijom, vaš se iPhone spaja na internet i odašilje svoju lokaciju – možete koristiti drugi iOS uređaj ili iCloud.com kako bi ga jednostavno pronašli. I ako niste primjetili da vašeg uređaja nema, a sumnjate da je baterija prazna ili ga je netko izgasio, i dalje postoji način da ga pronađete zahvaljujući dodatku koji se zove Send Last Location.

Poput mnogih naprednih funkcija u iOS 9, Find My iPhone koristi iCloud za pohranu i sinkronizaciju podataka tako da ćete trebati iCloud račun kako bi koristili uslugu. Velike su šanse da već i imate račun, budući da vas Apple to i traži pri prvom korištenju iPhonea ili iPada. Provjeriti možete ako idete u Settings > iCloud gdje bi se trebao nalaziti vaš račun. Ako ga ipak nemate, pratite upute na ekranu kako bi ga napravili. Trebate samo zapamtiti da Find My iPhone koristi vaš Apple ID kako bi povezao sve vaše uređaje s jednim računom pa je važno da koristite iste podatke na svima.

Uključivanje aplikacije je veoma jednostavno – u Postavkama odaberete iCloud pa se spustite do Find My iPhone. Kliknite tu pa ponovno na klizač da svijetli zeleno – to znači da je aplikacija aktivna. Ispod Find My iPhone ćete pronaći i opciju Send Last Location – ovo znači da će vaš uređaj poslati podatke o lokaciji netom prije nego se baterija isprazni. Kliknite klizač kako bi je uključili. Zadnja stvar koju treba provjeriti jest jesu li Location Services uključene, budući da to omogućava praćenje uređaja u Find My iPhone aplikaciji. Otvorite Settings > Privacy > Location Services kako bi bili sigurni. Možete isključiti tu opciju za pojedine aplikacije ukoliko ne želite i s njima dijeliti svoju lokaciju.

find_heroZajedno s Postavkama na vašem iPhoneu za Find My iPhone, isto tako možete besplatno instalirati i popratnu aplikaciju (na bilo kojem uređaju koristeći svoj Apple ID, ukoliko ima aktiviran Find My iPhone). Kad je aplikacija instalirana, potrebno ju je pokrenuti i prijaviti se svojim Apple ID podacima nakon čega ćete imati pristup karti s vašim uređajima. Kad odaberete uređaj, imate nekoliko opcija – klikom na Actions će se prikazati. Na vrhu se nalazi ikona automobila, klikom na koju se otvara Maps aplikacija koja vam prikazuje direktnu rutu do vašeg iPhonea. Sljedeća je opcija Play Sound koja će napraviti upravo to. Ovo je najkorisnije ako ste svoj uređaj izgubili negdje u kući ili imate problema s lociranjem i nakon praćenja rute u Mapsu. Klikom na ovu ikonu vaš će uređaj glasno zapištati kako bi ga jednostavnije našli. Lost Mode vam omogućava zaključavanje uređaja s udaljenosti što svakomu tko pronađe vaš uređaj onemogućava pristup vašim podacima. Uređaj možete otključati istom šifrom kad ga napokon pronađete. Zadnja opcija je Erase Phone koja je, kako i ime govori, dosta radikalna opcija. Klikom na ovu opciju brišu se svi vaši podaci s uređaja i trebalo bi je se koristiti samo ako mislite da je uređaj ukraden ili sadrži neke posebno osjetljive podatke. Budući da se ovom opcijom brišu sve informacije (uključujući Apple ID), uređaj će nestati s vaše Find My iPhone liste, a najvjerojatnije i iz vašeg života.

Svoj iPhone možete locirati i ako nemate dodatan Apple uređaj. Stranica iCloud.com daje vam pun pristup aplikaciji; zajedno s drugim mogućnostima poput iWork apps, Mail, Calendar i iCloud Drive. Za korištenje se potrebno samo prijaviti sa svojim Apple ID-om, pokrenuti aplikaciju i vidjet ćete kartu s lokacijama vaših uređaja. Klikom na zelenu točku će vam biti ponuđene one iste tri opcije: Play Sound, Lost Mode i Erase iPhone or iPad. Isto tako je moguće pronaći uređaje drugih članova obitelji korištenjem Family Sharinga. Kako bi aktivirali ovu opciju, potrebno je imati Family Sharing na svom uređaju i da svi članovi imaju uključen Find My iPhone. Na taj način, ako netko izgubi uređaj, svi članovi obitelji ga mogu tražiti.

Ako odlučite deaktivirati Find My iPhone, što ćete trebati ako šaljete uređaj na popravak, na primjer, ili ste zabrinuti zbog svoje privatnosti; isto možete napraviti tako da uđete u Settings > iCloud i tu isključite Find My iPhone. Isključivanjem iClouda će se isto tako isključiti i Find My iPhone, jednako kao i brisanjem svih podataka i postavki u slučaju da prodajete ili poklanjate svoj uređaj (Settings > General > Reset > Erase All Content and Settings). Ako ne možete pristupiti uređaju, a želite isključiti Find My iPhone, trebate otići u Find My iPhone na iCloudu i kliknuti All Devices. Označite uređaj koji želite ukloniti i kliknite Remove from Account ili X.

Što se dogodi ako je vaš iPhone ostao bez baterije? Iz razloga što više nije povezan s internetom, Find My iPhone prestaje raditi. To znači da, ukoliko želite koristiti ovu opciju, to trebate napraviti prije nego se baterija isprazni. Srećom, postoji i manje poznata opcija koja se zove Send Last Location koja u ovakvim situacijama jako dobro dođe. Uključivanjem ove opcije ćete znati gdje je uređaj bio kad se baterija ispraznila. Netom prije nego se baterija isprazni, iPhone šalje svoju lokaciju na iCloud server. Uređaj ne zna jeste ga izgubili ili ne pa postupak ponavlja svaki put prije nego se izgasi. Opciju možete uključiti u Postavkama na sljedeći način: Settings > iCloud > Find My iPhone > uključiti Find My iPhone > uključiti Send Last Location. Send Last Location je iznimno korisna opcija, no nije predaktivirana (Apple ne smije ili ne želi prikupljati podatke o lokaciji bez dopuštenja korisnika) – tako da je to nešto što sami trebate aktivirati prije nego što vam zatreba.

Ovaj unos je objavljen u aplikacija, aplikacije za iPhone, iOS, ipad, iPhone i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.