iPhone i iPad mogli bi dobiti tipke za identifikaciju korisnika putem dodira

Appleov nedavno upućeni zahtjev za zaštitu patenta upućuje na to da bi budući modeli iPhonea i iPada mogli imati Touch ID home tipke koje se oslanjaju na tehnologiju sličnu sustavu 3D Touch korištenim uz iPhone 6.

16146-12788-Screenshot-2016-03-10-010145-lPrema objavi Američkog ureda za patente i žigove, u  zahtjevu koji im je uputio Apple detaljno se objašnjavaju mehanizmi i potencijalne namjene integracije mehanizma osjetljivog na dodir s ugrađenim biometrijskim sigurnosnim uređajem. Trenutačni Touch ID moduli koji se nalaze u iPhoneu i iPadu već sad imaju dvostruku namjenu kao visokoprecizni senzori otisaka prstiju i home tipke iOS sustava. Rješenja koja se opisuju u Appleovom zahtjevu iznimno su slična 3D Touch sustavu koji se koristi u slušalicama za iPhone 6s i 6s Plus. Za razliku od Force Touch sustava  korištenim kod Apple Watcha, koji se temelji na različitim elektrodama ugrađenima oko rubova zaslona, 3D Touch uključuje ploču s kapacitivnim senzorima integriranima s iPhoneovim Retina HD pozadinskim osvjetljenjem.

Pomoću 3D Touch sustava mjeri se udaljenost između elektroda ugrađenih u fleksibilno pokrovno staklo i elektroda u ploči s kapacitivnim senzorima. Ovi se podaci kombiniraju sa signalima iz multitouch ekrana, odnosno ekrana osjetljivim na više dodira istodobno, i ugrađenim mjeračem ubrzaja te se informacije šalju u obliku visokozrnatog, lokaliziranog ulaza snage. Force-sensing tehnologija omogućuje drugačije i obogaćeno korisničko iskustvo. Primjerice, iPhone može biti otključan laganim dodirom registriranog prsta, dok jači pritisak tipke otključava uređaj i provodi operacije kao što je otvaranje aplikacija. Kontekstualne naredbe mogu također biti preslikane na različite razine pritiska, kao što je odgovaranje na nedavno primljenu poruku odabirom inteligentnih odgovora. U potonjoj situaciji promjenjivi pritisak palca sam može pružiti dovoljno informacija za pregledavanje poruke, pretraživanje popisa predloženih tekstova i odabira sastavljenog odgovora.

Iako nije poznato što planira napraviti s ovom inovacijom, ono što je jasno je da Apple namjerava rasprostraniti force sensing tehnologiju diljem svojih brojnih proizvodnih linija, kao što to trenutačno provodi sa sustavom Force Touch za Apple Watch i MacBook te sustavom 3D Touch za iPhone.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u 3D Touch, Apple, ipad, iPhone i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.