Nove Apple slušalice – Apple tvrdi da iPhone 7 dolazi s novim EarPod Lightning slušalicama

Appleova kupnja Beatsa i predstavljanje Lightning modula potakli su mnoga nagađanja o novim Apple slušalicama. Istražili smo zadnje tragove koji upućuju na to da će Apple lansirati vlastitu seriju Beats slušalica s Lightning utorom u isto vrijeme kad i novi iPhone 7. Ovdje smo prikupili sva nagađanja, uključujući i glasine o Lightning Earpods (in-ear) i novim Apple Beats slušalicama.

24504573059_db464215ba_oIako nas od predstavljanja iPhonea 7 dijeli više mjeseci, najupornija glasina koja ga prati je ta da neće imati tradicionalni 3,5-milimetarski utor za slušalice. Ovo ima dosta smisla nakon najave iz 2014. kada je rečeno da će novi iOS uređaji podržavati slušalice s Lightning konektorom: zašto i praviti mjesta za dva utora ako bi jedan bio dostatan? Ovo bi moglo omogućiti Appleu da novi iPhone 7 bude tanji nego ijedan njegov prethodnik. Ipak, proizvođačima slušalica onda ostavlja opciju izrade modela posebno za Apple Lightning uređaje ili da izrađuju bežične slušalice.

Natrag u 2014., Apple je na svom WWDC događaju otkrio da će proizvođači slušalica moći proizvoditi i slušalice koje se sa iOS uređajima spajaju putem Lightning utora. Ova obavijest je pristigla tek nekoliko tjedana nakon što je Apple potvrdio da je kupio Beats Audio, tvrtku iza popularnih Beats slušalica. Razumljivo, ovo je dovelo do nagađanja o tome kako će prve Beats slušalice koje Apple predstavi umjesto standardnog 3,5-milimetarskog imati Lightning audio konektor. Vjeruje se da je kupnja Beatsa uglavnom fokusirana na Beats Music – tvrtkinu uslugu streamanja glazbe, no imalo bi smisla i da Beats bude jedna od prvih tvrtki koja će lansirati Lightning slušalice sad kad je u vlasništvu Applea. Prve Lightning slušalice su već dostupne, iako je izbor zasad poprilično ograničen (zna se za dva modela u vrijeme pisanja članka).

Dok su svi pretpostavili kako će Apple uz iPhone 7 pakirati i set bežičnih slušalica, moglo bi se ispostaviti da to i ne bude slučaj.  U poruci Barclays investitora, analitičari Blayne Curtis i Christopher Hemmelgarn tvrde da će Apple iPhone 7 slati zajedno s EarPods slušalicama s Lightning konektorom, umjesto potpuno bežičnih slušalica. Poruka tvrdi i da Apple još nije kupio prava na Cirrusovu tehnologiju poništavanja buke koja je potrebna, iako je tvrtka rekla kako se razmatraju bežične slušalice za iPhone 7s. No iako je ovo samo glasina, vjerujemo da je to pravac koji bi Apple pratio ukoliko odluči ukloniti 3,5-milimetarski utor – zašto platiti  više kako bi se proizvele bežične ako bi Lightning slušalice napravile jednaki posao?

Lightning modul slušalica je prvi put prikazan tijekom WWDC skupa za developere pod nazivom “Dizajniranje dodataka za iOS i OS X”. Tijekom tog skupa, Robert Walsh je objasnio brojne pogodnosti korištenja Lightning konektora umjesto 3,5-milimetarskog audio utora. Nudi bogatije kontroliranje glasnoće i reprodukcije, veći raspon frekvencija i druge pogodnosti. Bit će u mogućnosti primiti lossless stereo 48kHz audio izlaz iz Apple uređaja, što se poklapa s glasinama koje sugeriraju da Apple planira ponuditi skidanje lossless glazbe putem iTunesa u iTunes 12. Lightning modul će također moći puniti vaše slušalice, ili obratno.

Kao što je već rečeno, ono što bi se s Lightning utorima trebalo dogoditi jest da uređaji budu tanji – 3,5-milimetarski audio ulaz je jedan od debljih dijelova iPhonea pa bi bez njega Apple mogao izmijeniti dizajn. Isto tako, manjak audio utora bi mogao ostaviti mjesta za veću bateriju čime bi se povećala njena izdržljivost na budućim iPhoneovima.

24245311623_5ffb8f0167_hAppleovo napuštanje audio utora bi moglo dovesti do velike glavobolje korisnika, posebno onih koji posjeduju skupe 3,5-milimetarske slušalice. Dok mi pretpostavljamo kako će Apple ponuditi neku vrstu adaptera kod iPhone 7 lansiranja, prilično smo impresionirani konceptom kojeg je dizajnirao Sean Nelson, student industrijskog dizajna. Ideja je da se 3,5-milimetarske slušalice spoje na mali “pak” koji izgledom podsjeća na punjač Apple Watcha. Korisnik bi, dakle, spojio svoje slušalice na pak koji bi zatim s iPhoneom komunicirao putem Bluetootha. Ideja je jednostavna, ali efikasna, i uistinu izgleda kao nešto što bi Apple proizveo i pustio na tržište. Na svojem je blogu Nelson napisao: “Naš krajnji cilj ne bi trebao biti zauvijek gurati glazbu kroz metalni ulaz pa se fokusiranje na Lightning pretvarač činilo smiješnim. Ono što je meni imalo smisla jest da se umjesto toga standardne slušalice pretvore u Bluetooth slušalice, i tako je ona mala dizajnerska vježba nastala.”

Ovaj unos je objavljen u Apple, Bluetooth, iPhone, iPhone slušalice, iPhone7 i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.