Kako je nastao iPhone?

Kao i mnoge povijesne stvari, događaji i inovacije, iPhone nije bio proizvod koji je na inovativan način trebao zablistati. Upravo suprotno, nastao je kao pokušaj rješenja problema pred kojim se našao Apple.

Tadašnji glavni proizvod tvrtke bio je iPod kojem je prijetilo propadanje zbog nastanka novog tržišta smartphonea koji su trebali preuzeti posao reprodukcije audio zapisa, prvenstveno glazbe. Kako se ne bi dogodilo da Apple kaska za potrebama tržišta Steve Jobs i Tony Fadell, tvorac iPoda, pokušavali su Smartphoneu dodati novu vrijednost, zabavu. Naravno, svaki inovator se susreće s gomilom problema, a jedan od glavnih u procesu nastanka iPhona bila je tipkovnica. Apple je već u to vrijeme radio na razvijanju touchscreen displaya za potrebe tableta te se ideja o takvom ekranu na Smartphoneu nametnula kao idealno rješenje.
Ono što je Apple uvijek odvajalo od konkurencije svakako je dizajn. Dizajnu iPhonea se pridodavala velika pažnja što će kasnije i rezultirati nevjerojatnim probojem na tržište.
29. lipnja 2007. prvi iPhone ugledao je svjetlo dana. Tada revolucionaran proizvod zavladao je tržištem. Inovativan, nesvakidašnjeg minimalističkog dizajna, tehnološki napredan…sve je to bio prvi iPhone.
Nakon godinu i pola pregovaranja Apple je postigao dogovor sa AT&T telekomunikacijskom tvrtkom oko plasiranja telefona na tržište. Potpisali su ekskluzivan ugovor koji je kasnije Apple doveo na sud zbog kršenja kalifornijskog zakona.
2008. godine Apple lansira na tržište i drugi model iPhone 3GS.
Sljedeći model je iPhone 4 najavljen na Appleovoj Worldwide Developers konferenciji u San Franciscu. Sa 4-kom Apple je predstavio novi Retina ekran. iPhone 4 zadržao je veličinu kao i njegov prethodnik s tom razlikom da je razlučivost ekrana, koji je bio načinjen od tekućih kristala, bila veća od retine ljudskog oka (na prosječnoj udaljenosti).
14. Listopad 2010. predstavljen je novi nasljednik iPhone 4S. iPhone 4S najavio je Tim Cook i to je prvi proizvod koji nije bio predstavljen od strane velikog Steven Jobsa. Nažalost, dan nakon predstavljanja gospodin Jobs je preminuo. Vanjskih razlike između modela 4 i 4S nije bilo. Sve razlike su bile u hardware-u. Prvi operativni sustav na iPhone 4S bio je iOS 5.0. Nakon toga je došao i iOS 5.1.1. koji je bio nadogradiv na iOS 7 koji je omogućavao opciju hotspot, odnosno, uređaj je mogao dijeliti internet vezu s drugim uređajima koji su imali wireless vezu. Uređaj je mogao pristupiti App Storeu, centralnom mjestu za razmjenu aplikacija. Uređaj je mogao reproducirati glazbu, filmove, televizijske emisije, na njemu je bilo moguće čitanje e-knjiga, reprodukcija audio knjiga, posjedovao je Siri automatiziran sustav za upravljanje glasom. Još neke od novosti koje je donio iPhone 4S bile su: glasovno upravljanje sms porukama, iMessage te mnoge druge. Jedna od glavnih karakteristika za razliku od prethodnika je proširenje memorije do maksimalno 64 MB.
12. rujna 2012. najavljena je 5-ica. I prije nego se našla na tržištu preko 2 milijuna primjeraka je bilo naručeno. Ovo je jedan od presedana ne samo u povijesti tehnoloških naprava nego i samih pametnih telefona. Ono što je pratilo iPhone 5 bila je tužba najjačeg konkurenta, Samsunga. Samsung je tužio Apple da je u novi uređaj ugradio osam Samsungovih patentiranih dijelova.
OS koji koristi iPhone je iOS 6, pušten u opticaj 19. rujna 2012. Sistem podržava dvije nove vrlo korisne aplikacije. A to su: Apple Maps i Passbook. Mnogi će se složiti da se od ovog modela više očekivalo. Ali svakako treba uzeti u obzir da je Appleu sve teže nadmašiti samog sebe.
Modeli iPhone 5C i iPhone 5S predstavljeni su prošle godine. Model 5S trebao bi biti voditelj u prodaji i prestižan model dok je 5C proizveden kao model srednje klase pristupačniji široj publici.povijest iPhonea

O autoru servisiphone

Servis Iphone uređaja, kupovina
Ovaj unos je objavljen u Apple, iPhone, iPhone3, iPhone4, iPhone5 i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s